Polipropilen levhalar (PP), propilen monomerlerinin bir karışımından yapılan termoplastik bir “ilave polimerdir”. Tüketici ürünlerinin ambalajlanması da dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır. Ayrıca otomotiv endüstrisi, hareketli menteşeler gibi özel aletler ve tekstil dahil olmak üzere farklı endüstrilere yönelik plastik parçalarda kullanılmaktadır.
Polipropilenin birincil kullanıcıları, toplamın yaklaşık %30’unu tüketen ambalaj endüstrisidir ve bunu, her biri yaklaşık %13 kullanan elektrik ve alet imalatı takip etmektedir. Ev aletleri ve otomotiv sektörleri %10’ar pay tüketirken, inşaat malzemeleri de pazarın %5’ini oluşturmaktadır.
PP levhalar oldukça kaygan bir dokuya sahiptir ve dişliler gibi düşük sürtünmeli uygulamalarda Asetal (POM) gibi plastiklerin yerine uygun bir alternatif haline getirebilir veya mobilya için bir temas noktası olarak kullanılabilir.
Polipropilen ayrıca diğer yaygın plastiklerle karşılaştırıldığında düşük bir yoğunluğa sahiptir ve bu da enjeksiyonla kalıplanmış polipropilen parçaların üreticileri ve distribütörleri için ağırlık tasarrufu anlamına gelir. Oda sıcaklığında yağlar gibi organik solventlere karşı olağanüstü dirence sahiptir. Polipropilenin önemli faydalarından biri, (CNC veya enjeksiyonlu kalıplama, ısıyla şekillendirme veya kıvırma yoluyla) canlı bir menteşe halinde üretilebilmesidir. Canlı menteşeler, kırılmadan bükülebilen (360 dereceye yakın aşırı hareket aralıklarında bile) inanılmaz derecede ince plastik parçalardır.
Ağır bir kapıyı tutmak gibi yapısal uygulamalar için kullanışlı değildir ancak bir ketçap veya şampuan şişesi kapağı gibi yük taşımayan uygulamalar için son derece kullanışlıdır. Polipropilen, sık sık büküldüğünde kırılmadığı için menteşeler konusunda benzersiz bir beceriye sahiptir.
Polipropilenin Özellikleri Nelerdir?
PP levhaların en önemli özelliklerinden bazıları şunlardır:
Kimyasal Direnç: Seyreltilmiş bazlar ve asitler polipropilene kolayca tepki vermez, bu da onu temizlik maddeleri, ilk yardım ürünleri ve daha fazlası gibi sıvıların kapları için makul bir seçim haline getirir.
Esneklik ve Dayanıklılık: Polipropilen, belirli bir sapma aralığında (tüm malzemeler gibi) esneklikle çalışacaktır. Ancak deformasyon prosedürünün başlarında plastik deformasyona da maruz kalacaktır, dolayısıyla normalde “sert” bir malzeme olarak kabul edilir. Tokluk, bir malzemenin kırılmadan (elastik olarak değil plastik olarak) deforme olma yeteneği olarak tanımlanan bir mühendislik ifadesidir.
Yorulma Direnci: Polipropilen birçok burulma, bükülme ve/veya esneme sonrasında formunu korur. Bu özellik özellikle menteşelerin yapımında faydalıdır.
PP Levhalar Neden Bu Kadar Sık Kullanılıyor?
PP levhalar hem ev hem de endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır. Ayırt edici özellikleri ve çeşitli imalat prosedürlerine uyum sağlama yeteneği, onu geniş bir kullanım yelpazesi için paha biçilemez bir ürün olarak öne çıkarmaktadır.
Diğer bir faydalı özellik ise polipropilenin hem plastik bir malzeme hem de bir elyaf olarak işlev görebilme yeteneğidir. Polipropilen nispeten düşük erime noktasına sahip, çok kolay uyum sağlayan, yumuşak bir malzemedir.
Polipropilen Levhaların Çeşitleri Nelerdir?
İki ana polipropilen türü mevcuttur: homopolimerler ve kopolimerler. Kopolimerler ayrıca blok kopolimerlere ve rastgele kopolimerlere bölünür. Her kategori belirli uygulamaları diğerlerinden daha iyi eşleştirir. Polipropilen, özel bir amaca en iyi şekilde hizmet edecek şekilde değiştirilebileceği veya özelleştirilebileceği farklı yollardan dolayı genellikle plastik endüstrisinin “çeliği” olarak adlandırılır.
Homopolimer polipropilen normal amaçlı bir kalitedir. Blok kopolimer polipropilen, bloklar halinde düzenlenmiş ko-monomer birimlerine sahiptir.
Polipropilen Nasıl Yapılır?
Diğer plastikler gibi polipropilen de genellikle hidrokarbon yakıtların “fraksiyonlar” adı verilen daha hafif gruplara damıtılmasıyla başlar. Bunlardan bazıları plastik üretmek için diğer katalizörlerle birleştirilir.
Polipropilenin Avantajları Nelerdir?
- Polipropilen kolaylıkla temin edilebilir ve oldukça ucuzdur.
- Polipropilen yarı kristal yapısından dolayı yüksek eğilme stabilitesine sahiptir.
- Polipropilen oldukça kaygan bir dokuya sahiptir.
- Polipropilen buharı emmeye karşı çok dayanıklıdır.
- Polipropilen, geniş bir baz ve asit yelpazesine karşı makul kimyasal dirence sahiptir.
- Polipropilen iyi bir aşınma direncine sahiptir.
- Polipropilenin esneklik üzerinde iyi bir etkisi vardır.
- Polipropilen yeterli bir elektrik yalıtkanıdır.