1920’lere kadar neredeyse hiç duyulmamış olmasına rağmen, plastik malzemeler bilgisayarınızdaki mikroçiplerden alışverişlerinizi taşıdığınız çantalara kadar modern yaşamın her alanına etkili bir şekilde nüfuz etmiştir. Plastiğin hemen hemen her yerde kullanılabiliyor gibi görünmesinin nedeni, aslında tek bir malzeme değil, bir grup malzeme olmasıdır. Pek çok farklı plastik malzeme türü vardır ve polietilen, PVC, pleksi vb. gibi pek çoğu inanılmaz derecede kullanışlı ve çok yönlü özelliklere sahiptir.
Ne kadar çok plastik türü olduğunu ve Polieter Eter Keton (PEEK) gibi bazılarının çok çeşitli uygulamalarda hızla metallerin yerini aldığını görseniz şaşırırsınız. Bununla birlikte, bu özelliklere sahip plastikler hala geliştirilmektedir ve kullanışlı olmalarına rağmen, genellikle daha yüksek maliyetleri nedeniyle henüz yaygın olarak kullanılmamaktadır.
Aşağıda en yaygın 5 plastik ve bunların günlük kullanımlarından bazıları yer almaktadır. Onlar olmadan hayatın ne kadar farklı olduğunu ve olacağını ve onların yerine ne kadar düşük kaliteli malzemeler kullanmak zorunda kalacağımızı bir düşünün…
Polietilen Tereftalat (PET)
Günlük olarak fiziksel temasta bulunma olasılığınızın en yüksek olduğu plastiklerden biri olan PET, nasıl yapıldığına bağlı olarak tamamen sert veya esnek olabilir ve moleküler yapısı nedeniyle darbeye, kimyasallara ve hava koşullarına dayanıklıdır.
PET’in yaygın kullanım alanları: Meşrubat, su, yemeklik yağ şişeleri, ambalaj tepsileri, dondurulmuş hazır yemek tepsileri, ilk yardım battaniyeleri,
Yüksek Yoğunluklu Polietilen (HDPE)
Yoğunluğu göz önüne alındığında inanılmaz derecede güçlü olan HDPE, yüksek sıcaklıklara ve güçlü kimyasallara dayanabilen sağlam bir malzemedir. HDPE’nin bu kadar düzenli kullanılmasının nedenlerinden biri de birçok farklı şekilde geri dönüştürülebilmesi ve dolayısıyla birçok farklı şeye dönüştürülebilmesidir.
HDPE’nin yaygın kullanım alanları: Temizlik solüsyonu ve sabun kapları, yiyecek ve içecek saklama, alışveriş torbaları, dondurucu poşetleri, borular, yalıtım, şişe kapakları, araç yakıt depoları, koruyucu kasklar, sahte ahşap plakalar, geri dönüştürülmüş ahşap-plastik kompozitler.
Polivinil Klorür (PVC)
Üretimi uygun maliyetli ve kimyasal ve biyolojik hasara karşı son derece dayanıklı olan PVC ile çalışmak ve şekil vermek kolaydır. Bu da onu son derece pratik bir malzeme haline getirir. Özellikleri açısından PVC en çok yönlü malzemelerden biridir. Foam PVC gibi sert, hafif tabakalar oluşturmak için kullanılabildiği gibi, suni deri malzemeler yapmak için de kullanılabilir.
PVC’nin yaygın kullanım alanları: Tabela, mobilya, giysi, tıbbi kaplar, boru, su ve kanalizasyon boruları, döşeme, kaplama, vinil plaklar, kablolar, temizlik solüsyonu kapları, su şişeleri.
Düşük Yoğunluklu Polietilen (LDPE)
Genel yaşam sıcaklıklarında LDPE oldukça reaktif olmayan bir malzemedir ve bu da neden şu anda kullanımda olan en yaygın plastiklerden biri haline geldiğini açıklamaktadır. 100°C’ye yaklaşan sıcaklıklara dayanabilir ve HDPE (yüksek yoğunluklu muadili) kadar güçlü olmasa da kesinlikle daha dayanıklıdır.
LDPE’nin yaygın kullanım alanları: Tepsiler, kaplar, çalışma yüzeyleri, makine parçaları, kapaklar, içecek kartonları, koruyucu kabuklar, bilgisayar donanım muhafazaları, oyun alanı armatürleri (kaydıraklar ve benzerleri), çöp torbaları, çamaşır torbaları.
Polipropilen (PP)
Güçlü ve esnek olan polipropilen, eritildiğinde enjeksiyon kalıplama için en etkili malzemelerden biri olan çok dayanıklı bir plastiktir. Bununla birlikte, diğer plastiklere göre yüksek sıcaklıklara karşı oldukça yüksek bir toleransa sahiptir ve gıda açısından güvenli bir malzeme olarak kabul edilir.
Polipropilenin yaygın kullanım alanları: Giysiler, cerrahi aletler ve malzemeler, hobi modelleri, şişe kapakları, gıda kapları, pipetler, gevrek torbalar, su ısıtıcıları, yemek kutuları ve ambalaj bantları.
Bu en yaygın 5 plastik, çeşitli uygulamalar için dünya çapında kullanılan birçok plastikten sadece 5 tanesidir.